Kategorie

logo
Pivovar U Vacků
22 Úno

Pivo od Vacků


Rodinný pivovar U Vacků se nachází v Chlumci nad Cidlinou. Součástí pivovaru je i pivnice a penzion.

Po výletech hlavně do jižních čech s ochutnávkami nekonečných druhů piv, se rodina rozhodla pro vlastní minipivovar. Vestavěli ho do sklepních prostor, kde za první republiky rodina Procházkových provozovala řeznictví a uzenářství. První pivo bylo k ochutnání už v roce 2014.

Pivo od roku 2016 vaří a je také hlavním sládkem Michal Vacek. Technologii a receptury dodal Ing. Josef Krýsl - v jeho pivovarech totiž rodině pivo nejvíce chutnalo. Na procesu výroby se podílí i další tři děti Matrin, Kuba a Káťa.

Všechna piva jsou nepasterizovaná a nefiltrovaná, proto si zachovají důležité vitamíny, minerály a stopové prvky.

Slady: Používáme pouze humnové z více než 90% české, ze sladovny v Záhlinicích na Moravě. Do speciálů používáme malé procento sladů německých.

Chmel: V každém druhu piva jsou jiné druhy chmele a časové prodlevy při chmelení. Základem jsou chmely české, většinou Premiant a Sládek, do speciálů se používají chmely Německé, Americké i Australské, které obohacují jednotlivé druhy o zajímavé aroma.

Voda: Rodina používá městskou vodu z vrtu u nedaleké vesničky Písek, část vody změkčují.

Kvasnice: Výběr kvasnic ovlivňuje chuť i vůni piva. V různých druzích piva používají různé druhy kvasnic. Speciální kvasnice se používají na svrchně kvašená piva, jiná na piva pšeničná.


U nás v Sýrárně můžete ochutnat:

11° světlé výčepní

Toto pivo plzeňského typu se vaří od roku 2019. Je zajímavé vyšší dávkou českého žateckého chmelu Premiant, který je pro naše spodně kvašená piva typický. Tento chmel byl vyšlechtěný z hybridního potomstva chmelu žatecký poloranný červeňák, vyniká příjemným chmelovým aroma, vyšší hořkostí a nezanechává nepříjemnou hořkost v ústech.

Obsah alkoholu 4,2%, EPM 11,5%

12° světlý ležák

Pivo plzeňského typu, plné sladové chuti s v výraznější hořkostí. Je vyrobené ze tří druhů humnových světlých sladů z nichž tvoří téměř 90% slad plzeňský. Pivo je dvakrát chmelené, v ležáckých tancích zraje 6 týdnů.

Obsah alkoholu 4,6%, barva 14 j. EBC

12° polotmavý ležák

Pivo plzeňského typu, plné sladové chuti s jemnou hořkostí. Základ tvoří plzeňský humnový slad. Barvu a vůni mu dává karamelový a vídeňský slad – oba ze Záhlinic na Moravě. Pivo je dvakrát chmelené českými chmely, v ležáckých tancích zraje 6 týdnů.

Obsah alkoholu 4,6%, barva 40,0 j. EBc

IPA 15°

Svrchně kvašený světlý speciál plné chuti a výrazné hořkosti. Je chmelený čtyřikrát postupně během varu. Po prokvašení se chmelí za studena kombinací dvou druhů amerických chmelů – Citra, Cascade . Studené chmelení dává pivu příjemnou vůni připomínající citrusové plody.

Obsah alkoholu 6%, barva 25 j. EBC

lndia pale ale – ” pivo pro lndii ” silné pivo s vysokým obsahem chmele – historie výroby tohoto typu piva sahá do 90. let 18. století. Angličané při svých výpravách a častých dlouhých pobytech ve svých koloniích si chtěli užít svého tradičního nápoje. Cesta lodí do lndie trvala leckdy až 4 měsíce a pivo se dříve nefiltrovalo ani nepasterizovalo, takže byl vellký problém s jeho kvalitou. V devadesátých letech 18.stol, přišel sládek z východního Londýna s nápadem použít ke konzervaci vyšší dávky alkoholu a chmele. Pivo mělo velký úspěch, byl to převrat v pivovarnictví a mnoho pivovarům se tak naskytl velmi lukrativní trh.